Inspired by Bach : Kåre Nordstoga

18.10.2024

"Intet nytt under solen", Bach er og har vært inspirasjonskilde for svært mange skapende mennesker - uavhengig av kunstform og sjanger. Albert Schweitzer mente alt fører til Bach, i forståelsen at Bach var et vendepunkt som alt pekte frem mot før, og alt i ettertid pekte tilbake til. 

Kåre Nordstoga med gull i fingrene

Noen har gull i strupen. Kåre Nordstoga har det i fingrene. Han lokker fram toner fra domkirkeorgelet og fyller dem med den høyeste inspirasjon.
- Fredrik Eckhoff, Nettavisen (2007)

Intervju med Fredrik Eckhoff, Nettavisen (2007)

FROGNER/SENTRUM: Han har spilt Europa rundt. Holdt konsert i Tokyo. Den nyeste CD-en hans, "Orgelbüchlein", har fått kritikerne til å gå av skaftet av begeistring. Ikke å undres over: Det virtuose spillet spenner fra mektig fossebrus og gnistrende tonesprang, til det spinkle, vare - der den store stemmeveven blir sart og nesten gjennomsiktig. Er det virkelig et orgel man hører? Dette er inspirasjon i lydform.

Vi rusler ned mot Majorstuen, januardagen er nesten vårlig. Søla lager muntre slafs, fuglene synger og klemmer til med ekstra barokk-forsiringer til ære for Kåre. De kjenner en musikkelsker på gangen, og gir sin hyllest, før vi rusler inn på en kafé.

Passer til uttrykket

Å være domorganist er et ganske spesielt yrke. Hvordan kom du på den ideen?
Først ble jeg organist, forteller Kåre. Ble glad i orgel da jeg gikk på gymnaset på Notodden. Jeg spilte hver dag etter skolen. Det var morsomt, og jeg likte instrumentet. Så bare ble det sånn. Jeg ble først organist i Ullern kirke, så ble det jobb ledig i Domkirken. Jeg søkte, og havnet der.

Hvordan fant du ut at nettopp orgel er "ditt" instrument? Ikke munnspill, f.eks..?
Når man spiller et bestemt instrument hver dag i timevis, er det fordi man passer til uttrykket i det. Ellers hadde man ikke giddet. Det er noe med kjemien i det. Det gjelder jo uansett hvilket instrument man velger. Det er vibrasjoner som klaffer.

Du spiller gjerne sammen med jazzere og folkemusikere. Knut Buen, Sinikka Langeland, Arve Tellefsen... Morricone på orgel og fiolin er originalt! Du er åpen for alt?
Knut spurte meg først, så ballet det på seg. Jeg liker å jobbe med andre folk. Orgel kan være et ensomt instrument. Å spille sammen med andre gir en helt annen glede!

Trykk på bildet under og lytt til "Min favorittmusikk" med Kåre Nordstoga i NRK Klassisk

Lawo holder på å gi ut Bachs orgelmusikk komplett med Kåre Nordstoga

På den tiden Oslo domkirke ble bygget, rundt år 1700, gikk unge Bach på videregående i Lüneburg. Der lærte han å spille orgel, noe som ble starten på en enestående rekke orgelkomposisjoner hvor han videreutviklet nær sagt alle tidens stilarter fra flere kanter av Europa.
- Kåre Nordstoga

Orgelbüchlein

På CD 11 og 12 i Kåre Nordstogas serie med innspillinger av Johann Sebastian Bachs samlede orgelverker blir lytteren presentert for «Orgelbüchlein», den kjente samlingen med 45 orgelkoraler, hvor komponisten, ifølge Albert Schweitzer, kanskje når de aller største høyder innen orgelkoralens kunst. Hver av de små miniatyrene fremstår som kunstferdige koralharmoniseringer, hvor hvert eneste motiv og hver eneste polyfone idé synes å ha en mening som kan knyttes til salmens innhold.

Kåre Nordstoga har spilt inn denne samlingen av koraler på CD for andre gang - og lørdag 23. november 2024 gjør han den komplett på tre konserter i tre kirker - på en dag. 

SE HER FOR MER INFO OM DETTE

Bach på en lørdag

I 91-93 og i Bach-året i 2000 holdt du en imponerende serie på 30 lørdagskonserter - Bachs samlede! Mye vellyd og mye jobb?
Et veldig morsomt prosjekt! Det er et privilegium å ha en samling med så mye bra musikk. Det var stor interesse for det også - veldig mange som kom for å høre på! Det var så mye som klaffet på en gang. Flott! Selv om det også var mye arbeid...

Orgel virker mer komplisert enn algebra. Rekke- og etasjevis med tangenter, pedaler og knotter. Hvor mange fingre har du egentlig?
Kåre tar en rask kikk og smiler.
Det ser nok litt imponerende ut med orgel... men alt tar jo årevis å lære seg skikkelig. Jeg bruker mye tid på å øve inn et stykke, det krever mye koordinering.

Har du noen opplevelse av musikk som internasjonalt språk? At du kan nå inn til et menneskes innerste, selv om dere ikke forstår et kvekk av hverandres muntlige språk?
Det ER et internasjonalt språk, nikker han. Musikken har ingen begrensninger i forhold til ord, som skuespill, dikt etc. Det er et internasjonalt språk uansett. Jeg føler at man kommuniserer i tid også: Jeg spiller på gamle orgler, og det er gammel musikk - ting mange generasjoner har hatt glede av. Det gir dimensjon. Man snakker på en måte med de gamle når man spiller musikk.

Snakker du med Vårherre gjennom musikken?
Jeg vil jo ikke si at når jeg spiller, snakker jeg med Gud. Jeg er ikke den typen. Men jeg tror jeg kommer nærmere ham iblant. Det er en følelse, svarer Kåre.

Frogner er perfekt

Frogner har vunnet en stor plass i ditt hjerte? Terningkast seks...
Jeg flyttet dit for seks år siden. Jeg liker meg veldig godt der. Det er mange der som trives, har jeg inntrykk av. Jeg jobber jo i sentrum, i Domkirken, så det er perfekt å bo der, også sånn sett. Jeg kjenner organisten i Frogner kirke, så jeg kan øve der også. Frogner har litt preg av et lokalmiljø som er veldig hyggelig!

Jeg liker å gå på Gimle kino, rusle til Frognerparken, Herregårdskroen - det er mye fint der i strøket! Herlig å sykle på Bygdøy om sommeren... Men jeg synes det skulle være mindre biler i Bygdøy allé! En veldig fin gate, men det er for mye biler der.

Noen kaller orgelmusikk for "søndagsmusikk"! Hvordan vil du ta til motmæle?
Orgelmusikk lever sitt liv uansett ukedag, ler Kåre. Men tradisjonen med kirkemusikken er nok litt belastet. Mange forbinder det med tunge salmer og kjedelig, sakte musikk. Men det er et spørsmål om å høre på og sette seg inn i. Orgelmusikk kan være vanskelig å følge med på om man er uvant. Den kan virke kaotisk. Har man dårlig radio eller stereo, taper den seg. Det er viktig med gode opptak om man vil prøve!

Du underviser også ved Musikkhøgskolen. Hvordan oppleves lærerrollen kontra det å spille?
Jeg har alltid prioritert det å spille. Men å undervise er givende på alle måter. Å møte unge som vil lære, gir en vekselvirkning som bare er positiv.

Vil du skryte av Ryde & Berg-orgelet i Domkirken? Nå har du sjansen!
Det er veldig bra! En viktig inspirasjon ikke bare å ha det der, men å kunne øve på det. Det gir en spesiell nærhet til instrumentet. Når man gjør innspillinger med det på CD, kommer det til gode!

Frogner
Frogner
Frognerparken/Vigelandsparken
Frognerparken/Vigelandsparken
Foto: Morten Krogvold
Foto: Morten Krogvold
Foto: Morten Krogvold
Foto: Morten Krogvold

Løfter musikken

Kåre er vedtatt orgelgeni. Noen kaller det å være ett med instrumentet. Men han er ikke bare teknisk mesterlig. Han løfter musikken, får den til å smyge seg inn i sjelen og vide den ut. Gjør at den synger i deg, lenge etter at den er slutt. Gir deg den grensesprengende skjønnhetsopplevelsen. Går bakenfor musikkens skapelse.

Hadde Bach vært blant oss, ville han blitt lykkelig begeistret. Hvordan han får det til? Det finnes det nok ingen oppskrift på. Som Oscar Wilde sa en gang:

Musikken er den mest fullkomne kunstform. Den forråder aldri sin hemmelighet.
- Oscar Wilde


Har du ikke opplevd Kåre ennå, så skaff deg CD-en eller gå på noen av konsertene. Helt konge - er det ikke det man sier for tiden?

Å skape interesse for orgel som instrument er en viktig del av det jeg har som målsetting.
- Kåre Nordstoga