Tidsreise med Bach i Moss med italiensk & tysk stjernebesøk under buene i middelalderkirken
Bachs sonate nr. 1 i g-moll BWV 1001 - Lørdag 4. september kl. 23.00 i Rygge kirke Marco Ambrosini - nyckelharpe / Eva-Maria Rusche - orgel / Jonny Halberg - tekst og lesning
Sonater og partitaer BWV 1001 - 1006 «Sei Solo. a Violino senza Basso accompagnato.» er seks verk av Johann Sebastian Bach for fiolin solo uten akkompagnement. Hele samlingen blir presentert på én dag, med seks ulike solister, hvorav tre av dem fremføres i duoformat, og seks forfattere skriver en tekst og leser på konsertene - på seks forskjellige steder. Som siste konsert i rekken av seks, blir siste timen på døgnet i den vakre middelalderkirken i Rygges like vakre kulturlandskap.
Et unikt prosjekt - Once in a lifetime - Billettlenke
Marco Ambrosini er en ledende utøver på nyckelharpe, og han hadde sin debut med dette unike middelalderinstrumentet på selveste La Scala i Milano. Han er solist og ensembleleder for flere internasjonale grupper - og han er en ECM-artist og spiller inn sine soloprosjekter for dette ikoniske plateselskapet. Til Rygge kirke kommer han fra sin base i Italia med tyske Eva-Maria Rusche på orgel. Her i filmen lekes det med en av Bachs inventioner sammen med en annen makker: Jean-Louis Matinier. Musikken er en del av ECM-albumet "Inventio".
I remember the first time on stage, with Jean-Louis: my first impression was to feel a strong musical telepathy between us. And it was true. After many years, we enjoy every time we have the chance to play together. We love to improvise, to surprise and to be surprised, to create on every concert a complete new musical context, a new sound, a new feeling. We love to know how to start the concert but not to know how to end our performance: every concert is different and exiting.
I think, music should be exactly so: a mixture of communication, feeling, pleasure, freedom and joy: INVENTIO!
Marco Ambrosini
Bach renskrev manuskriptet i 1720 under sin tid som kapellmester i Köthen, samme år som Moss ble Norges 12 by - og slik var by og verk 300 år i 2020.
Man går ut i fra at at i det minste noen av stykkene stammer fra tidlige versjoner som ble skrevet i Weimar, mellom 1708 og 1717. Stilkritiske analyser viser at alle komposisjonene ble skrevet mellom 1714 og 1720 og tilslutt renskrevet og samlet i et hefte.
Noe av det "sjukeste" med disse verkene er hvordan Bach kjører på med flerstemmighet og polyfon skrivemåte for en enkel fiolin. Dette er ekstremsport for utøvere, og vi finner det samme i Bachs cellosuiter. Et eksempel fra sonate nr. 1 og den andre satsens lange og imponerende fuge.
Vi så nærmere i bloggen og innlegget på TwoSet Violin med de australske gutta Brett og Eddy om hvor radikalt fiolinspilling har endret seg de siste 60 år - og ulike skoler og tradisjoner har endret uttrykket og spillemåte. Her er et lite eksempel på flere mulige tolkninger med Marco Ambrosinis versjon også på den siste satsen: Presto!
Hva tenker TwoSet Violin på når de lager en skala på 13 nivåer på vanskelighetsgrad i fiolinspill..... på det 12 nivået dukker Adagio opp fra sonate nr. 1 som er første satsen:
Forfatter Jonny Halberg
Samarbeidet med House of Foundation er en viktig forutsetning for dette prosjektet, og Jonny Halberg representerer dette på en formidabel måte ved å trekke inn forfatterkollegaer som er særdeles godt utvalgte til å skrive tekster til Tidsreise med Bach i Moss.
Jonny Halberg, født 1962 på Jørstadmoen, bosatt i Moss, debuterte med novellesamlingen Overgang til tertiær i 1989. Halberg fikk sitt gjennombrudd med romanen Flommen (2000), som han mottok en rekke priser for.
Sammen med Pål Sletaune har han skrevet manus til spillefilmene Budbringeren og Amatørene. I 1998 var han medredaktør av tidsskriftet Vagant.
Jonny Halberg er kritiker i Morgenbladet. Han er dessuten en av initiativtakerne til og organisatorene bak Møllebyen Litteraturfestival i Moss, en festival med internasjonal deltakelse.
Rygges Arvegull - et av de flotteste og eldste kirkebygg i landet
Rygge kirke er en av de eldste og flotteste steinkirkene på Østlandet, et praktbygg som vitner om store rikdommer og bredt internasjonalt utsyn i det norske middelaldersamfunnet. I praktboken "Arvegull" som ble laget til kirkens 900års jubileum tar et knippe av landets aller fremste arkeologer, kunsthistorikere og historikere for seg dette smykket fra norsk middelalder.
Forfatterne viser hvordan kirkebygget knytter an til noen av de viktigste og mest dramatiske hendelsene i sin samtid - det nye norske kongedømmet, kristendommens gjennomslag, korstogene i Midtøsten og møtet mellom kristen og muslimsk kultur i Europa. Samtidig er kirkebygget døråpner inn til en enda eldre fortid - til stormenn og maktkamper i vikingtiden, til jernalderens landsbyer, tingsteder og helligsteder, til de rike forhistoriske sporene i Rygge-landskapet. Arvegull. Rygge kirke er en enestående utforsking av et av de vakreste og mest gåtefulle kirkebyggene vi har i Norge.